Olejek konopny – właściwości i zastosowanie. Co zawiera olejek z konopi?

Oleje i masła roślinne to bardzo szeroki asortyment. Wiele z nich było znanych już od dawna, a niektóre dopiero teraz zyskują na popularności. Do olejku z tej drugiej grupy możemy zaliczyć olej konopny pozyskiwany z konopi siewnej.

Jak powstaje olej konopny? Czy zawiera on THC? Jakie są jego właściwości i zastosowania?

Czytajcie dalej.

Czym jest olejek konopny?

Olejek konopny wytwarza się z konopi siewnej, którą spotkać można również w Polsce. Chociaż z nazwy oraz wyglądu może ona kojarzyć się ze swoją sławetną kuzynką, czyli konopią indyjską, z której powstaje marihuana to nie ma ona z nią nic wspólnego.

Konopia siewna NIE posiada substancji THC, która wykazuje właściwości psychotropowe i odpowiada za doznawanie halucynacji.

Jak powstaje olej z konopi?

Olejek konopny dość często bywa mylnie posądzany o posiadanie właściwości psychoaktywnych. Produkty oleiste, które wytwarzane są z nasion konopi siewnych zawierają aż 40% substancji oleistych. Olejek ten jest niemal całkowicie pozbawiony zawartości THC.

Jednak bez obaw. Zawiera on wyłącznie śladowe ilości, które w żaden sposób nie wpływają na ośrodkowy układ nerwowy, pracę mózgu czy postrzeganie rzeczywistości. Również rośliny posiadają wyłącznie śladowe ilości THC. Z tej przyczyny uprawa konopi siewnej jest w pełni legalna i dozwolona przez prawo.

Sam proces wytwarzania olejku konopnego odbywa się według ściśle określonych i bardzo restrykcyjnych norm. Do produkcji używa się wyłącznie nasion najwyższej jakości, które muszą spełniać równie ściśle określone wymogi. Przed rozpoczęciem wytwarzania oleju ma miejsce bardzo dokładne selekcjonowanie nasion.

Tłoczenie oleju z nasion odbywa się na zimno. Natychmiast po otrzymaniu olej ma zieloną barwę. Jego jasny kolor, który spotykamy w produktach sklepowych to zasługa działania promieni słonecznych.

olejek konopny - sw-katarzyna.pl
Jakie są właściwości olejku konopnego?

Co zawiera olej konopny?

Niestety, wiele osób nie jest świadomych, że olej z konopi to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Z tego powodu ma on równie wiele zastosowań w różnych dziedzinach i gałęziach przemysłu.

Olej z konopi siewnej zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich znajdziemy kwasy omega 3 oraz omega 6. Ponadto, obecne są także witaminy z grupy B, witamina A, witamina E oraz witamina K. Ze składników mineralnych znajdziemy wapń, fosfor, magnez oraz cynk.

Właściwości olejku z konopi siewnej

Olejek konopny tworzy na skórze barierę ochronną, dzięki czemu wzmacnia on skórę, a zmniejsza wpływ czynników zewnętrznych na jej stan. Olejek konopny wykazuje właściwości przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia, nawilżające, regenerujące, a także pomaga wyrównać koloryt cery i pozbyć się przebarwień.

Olejek z konopi siewnej zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i z tego powodu przenika do głębszych warstw skóry. Dzięki temu odżywia on lepiej skórę oraz skutecznie zapobiega tworzeniu się nowych zmarszczek.

Ze względu na wspomniane właściwości przeciwzapalne oraz kojące jest on doskonałym olejkiem dla cer problematycznych, a także w przypadku zmian chorobowych skóry spowodowanych egzemą, łuszczycą bądź łojotokiem.

Zastosowania olejku konopnego

Olejek konopny możemy stosować bezpośrednio na skórę, dodawać do stosowanych przez nas na co dzień kosmetyków czy rozcieńczać z innymi olejami.

Olej z konopi siewnej może być stosowany przez każdy rodzaj cery. W przypadku cery mieszanej i tłustej nie tylko zapobiegnie on powstawaniu stanów zapalnych, ale także zmniejszy wydzielanie sebum i zapewni twarzy matowy efekt.

Olejek ten należy do grupy tak zwanych suchych olejów. Oznacza to, że nie pozostawia on po sobie śladu na skórze.

Możliwe jest również zakupienie gotowych kosmetyków z olejkiem konopnym. Jest on dodawany do mydeł, balsamów do ciała, żeli pod prysznic, olejków do masażu, olejków do włosów, odżywek do włosów, masek do włosów, szamponów do włosów, maseczek do twarzy, pomadek oraz kosmetyków mających chronić przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych.

Czy olej z konopi sprawdzi się do zmywania makijażu?

Olejek ten możemy wykorzystywać z powodzeniem do zmywania makijażu. Jest to tak zwany olejek suchy, więc nie tylko nie pozostawia on tłustego filmu na skórze, ale również dobrze ją nawilża i odżywia. A przede wszystkim, doskonale zmywa makijaż. I to nawet ten wodoodporny.

Jeśli chcemy przeprowadzić demakijaż przy użyciu olejku konopnego to możemy zrobić to na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest przemycie twarzy wacikiem nasączonym olejkiem. Drugim sposobem jest nałożenie kilku kropel olejku na twarz, rozsmarowanie go, a następnie ściąganie suchym wacikiem.

olejek konopny - sw-katarzyna.pl
Olejek konopny wytwarzany jest z konopi siewnej.

Inne zastosowania olejku z konopi siewnej

Olejek z konopi wykorzystywany jest również w medycynie czy kulinariach. Roślina jaką jest konopia siewna wykorzystywana jest przy produkcji papieru, odzieży, a nawet karoserii samochodowych.

W medycynie zagościł on ze względu na zawartość kwasów omega 3 i omega 6. To głównie dzięki tym dwóm składnikom olej ten wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega powstawaniu miażdżycy, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza istniejące stany zapalne, bóle (głównie stawów) oraz przyspiesza regenerację komórek. Działa on również moczopędnie oraz oczyszcza organizm z toksyn. Nie obce jest także jego działanie uspokajające i nasenne.

W kulinariach natomiast, olejek ten może być stosowany do sałatek, zup, makaronów, a nawet na kanapki jako zamiennik masła. Na oleju tym nie należy jednak smażyć.

Opinie

Wiele osób posiada uprzedzenia co do olejków konopnych ze względu na myśl, że jest on wytwarzany z konopi indyjskich. Niestety, dość spore grono osób nie zadaje sobie trudu, aby poznać prawdę na temat tego naturalnego kosmetyku, a wielka szkoda. Właściwości i pozytywny wpływ olejku z konopi siewnej na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci mówią same za siebie.

Skóra staje się piękniejsza, włosy gładsze i bardziej lśniące, a paznokcie mocniejsze.

Osoby, które go wypróbowały zachwalają efekty. Zwłaszcza, jeśli chodzi o wpływ tego olejku na włosy oraz skórę głowy.

Producenci i ceny

Do producentów oferujących olej z konopi należą firmy takie jak Hemp Care, India Cosmetics, Oleofarm, Cannabis India, Cannabigold, Medihemp, Endoca, Olimax, Encann, Cibdol, Labolatorium Biooil czy Altaio. Ceny zależą głównie od pojemności produktu i stężenia CBD. Koszt olejku konopnego waha się od około 6 do około 3800 złotych za 100 mililitrów.

W poniższym filmiku możecie dowiedzieć się jak olejek z konopi sprawdza się przy pielęgnacji skóry głowy:

Czy wypróbujecie olejek konopny?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *